sernik bez miksera

Sernik bez miksera


Zacznijmy od tego, że dla mnie ciasto nie kojarzy się tylko z deserem. Genialne brownie z kaszy jaglanej czy czy nawet zwykłe brownie z gorzką czekoladą i mąką z płatków jaglanych – to solidna porcja witamin, żelaza, białka i innych przydatnych składników. Wszystko co wrzucam do miski ma być „po coś” i ma służyć naszemu zdrowiu. Taki kawałek ciasta czy np. gofrów idealnie nadaje się na przekąskę do pracy! Wczoraj wieczorem padło pytanie czy da się zrobić sernik bez miksera? No pewnie, że tak!

sernik bez miksera

Jakimś cudem (dzięki Mamo!) w naszej lodówce zrobił się nadmiar twarogu. Wiedziałam, że nie zjemy takich ilości twarogu na kanapkach. Zaczęłam więc kombinować, co by tu wymodzić żeby twaróg się nie zmarnował. Najpierw kombinowałam ze słonymi przekąskami. Od razu do głowy przyszedł mi szpinak i mogłoby powstać coś na wzór farszu do np. ciasta filo. Po chwili namysłu uznałam jednak, że dawno nie było słodkości, a wiecie, przy zaleceniu diety bezcukrowej wszystkie czekolady aż do mnie wołają „zjedz mnie!”

Przepis to totalny eksperyment, który wyszedł! Proszę nigdy mi nie mówić, że się nie da. Albo, że muszę trzymać w szafce mikser czy maszynkę do mięsa, które użyłabym raz na rok. Inspirowałam się tym przepisem.

sernik bez miksera

Składniki na spód:

  1. ok. 2 szklanek mąki jaglanej czyli zmiksowanych płatków jaglanych,
  2. 60 g masła,
  3. łyżeczka nasion chia,

Składniki mieszamy ze sobą w misce, aż powstanie kruszonka. Robimy to szybko, aż zagnieciemy ciasto. Masło musi być zimne – tylko wtedy to się uda. Wykłady do blaszki. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach i wyjmujemy. Uważamy żeby nie wyłożyć za dużo papieru do pieczenia. Bo wiecie, papier do pieczenia ma tą tendencję, że lubi się podpalać!

sernik bez miksera

Składniki na masę:

  1. 1,5 opakowania lekkiego twarogu,
  2. (opcjonalnie, ja nie użyłam) pół opakowania budyniu,
  3. 1 jajko,
  4. coś słodkiego – brązowy cukier, stewia (?), cukier puder (?)
  5. mały jogurt naturalny (da radę też ricotta, serek śmietankowy),
  6. 3 limonki + skórka,

sernik bez miksera

Składniki na masę mieszamy ze sobą ręką, dokładnie i dobrze rozdrabniając twaróg. Jeżeli mamy blender to miksujemy masę blenderem. Jeśli nie, ręczna robota zajmie nam trochę więcej czasu.

sernik bez miksera

Na podpieczony spód wykładamy masę. Możemy na wierzchu polać ją odrobiną musu z truskawek lub ewentualnie mus zostawić jako polewę na później. Pieczemy sernik 30 minut w 180 stopniach. Tadam! Gotowe! Sernik nie urośnie wysoki, bo nie miksowaliśmy białek. Trudno, taki lajf, nie jest mi to potrzebne do szczęścia! 🙂

sernik bez miksera

, , , ,
  • paweb

    Mega przepis!